Élővé tesszük a magyar hagyományokat a III. Felvidéki Vágtán

felvidek.ma

Idén is Csallóköz fővárosa, Dunaszerdahely lesz a házigazdája a Felvidéki Vágta lovas rendezvénynek, amelyet a már megszokott helyszínen, a sikabonyi reptéren tartanak. Az izgalmas futamokat, lovas produkciókat és színvonalas kulturális programot felvonultató esemény immár kétnaposra bővül. Június 23-án és 24-én a család minden tagja megtalálhatja a kedvére való programot, és jól szórakozhat.

Dunaszerdahely három évvel ezelőtt nagy fába vágta a fejszéjét, a Felvidéki Vágta megrendezésével beírta magát a lovas rendezvények krónikájába. A vágta a lovas hagyományok, a felvidéki magyar települések ünnepe, hagyományőrző fesztiválja. “A közösségi összefogással létrejövő esemény mindamellett, hogy nagyszerű reklám és bemutatkozási lehetőség a résztvevő településeknek, valamint a régiónak, segít a felvidéki magyarság önbecsülésének növelésében is. Szimbóluma továbbá a békés magyar-szlovák együttélésnek, mert a Felvidéki Vágtán szlovák futamot is rendeznek” – emelte ki Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

A lovasok 2017-ben is azért ülhetnek nyeregbe, hogy megküzdjenek, ki képviselheti Felvidéket a budapesti Nemzeti Vágtán szeptember 15-17. között. 2016-ban Dunaszerdahely, Érsekújvár, Naszvad és Felsőszeli lovasai versenyeztek a magyar fővárosban a Hősök terén, akik egybehangzóan elmondták, leírhatatlan és felemelő élmény volt számukra a Nemzeti Vágtán való részvétel. Az ambíciózus lovasok jelentkezését idén is várják a szervezők, a jelentkezési lap már letölthető a www.felvidekivagta.sk honlapról.

 A ló hidat épít a nemzetek között. Ezt bizonyítja, hogy a Felvidéki Vágtán ebben az évben is megrendezik a szlovák futamot, amelybe szlovák lovasok nevezhetnek be. Ennek a futamnak a győztese a budapesti Nemzeti Vágta Nemzetközi Futamában képviselheti Szlovákiát. Tavaly Rydzy Dušan versenyzett Szlovákia színeiben, aki minden bizonnyal idén is rajthoz áll.

Az elmúlt években több mint 5000 érdeklődő jött ki a dunaszerdahelyi rendezvényre, hogy adózzon a lovas sport iránti szerelmének, és drukkoljon a versenyzőknek. Az izgalmas lóversenyen kívül lovas produkciók és egyéb attrakciók, kézműves vásár, vidám gyermekprogramok is várják a látogatókat. A Felvidéki Vágta szervezői idén is igényes és széles tömeget vonzó kulturális programokkal, nagyszabású koncertekkel készülnek. Június 23-án este 19 óra 30 perctől igazi kuriózum várja a közönséget: a világ számos országában bemutatott Csárdáskirálynő című nagyoperettet láthatja szimfonikus zenei kísérettel a publikum. Június 24-én rendezik meg a futamokat, ünnepélyes keretek között győztest hirdetnek, majd többek között este 21 órától az Edda zenekar ad élő koncertet. A további programokról a szervezők folyamatosan tájékoztatnak a médiában és a Felvidéki Vágta facebook oldalán is.

Március 15-én megkezdődött az elővételes jegyvásárlás a Felvidéki Vágta kétnapos programjaira. Elővételben 10 euróért vásárolható belépőjegy, amely a rendezvény mindkét napjára érvényes. Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) is vásárolható elővételben 20 euróért. A helyszínen június 23-án a belépőjegy ára a két napra pedig 15 euró.