Ismét lódobogástól lesz hangos Dunaszerdahely

5IMG_1300 (18)

Sor került a II. Felvidéki Vágta, a Budapesti Nemzeti Vágta Dunaszerdahelyi Előfutamának tájékoztató fórumára, kedden, Dunaszerdahelyen, a Városi Hivatalban. Az eseményen részt vettek az érdeklődő lovasok, a települések polgármesterei, illetve néhány árus is.
„Bátran kijelenthetem, hogy a tavalyi Vágta sikeresen zárult, bár akkor még az ismeretlenbe vágtunk bele. Mivel a magyarországi Nemzeti Vágta szervezése is elismerte munkánkat, idén június 25-én szintén megrendezésre kerülhet a Felvidéki Vágta. Természetesen érezzük mi is, hogy hol és miben hibáztunk az előző évben, de idén már ezekkel a tapasztalatokkal indulunk neki a dolgoknak, s igyekszünk korrigálni a hiányosságokat. Fontosnak tartjuk, hogy Dunaszerdahely továbbra is házigazdája legyen ennek a versenynek, hiszen Csallóköz központjának ez a város tekinthető. Úgy gondolom, hogy ez a verseny egyaránt fontos a Felvidéknek, a magyar közösségnek és Csallóköznek. A lovas sportnak meg van a maga fontossága a magyarság történelmében, s mi e tradíciót szeretnénk fenntartani ezzel az eseménnyel. A Vágta nem titkolt célja, hogy a lovas hagyományokra építve, egy olyan rendezvényt kínáljon a felvidéki embereknek, ahol átérzik a magyarságukat, az összetartozásukat, s találkozhatnak a magyar kultúrával”- mondta el Hájos Zoltán, Dunaszerdahely, azaz a házigazda város polgármestere.

A fórumon jelen volt Bóna Erzsébet, az esemény szervezője is, aki hasznos információkkal látta el a lovasokat. Tájékoztatta őket többek közt arról, hogy az idei évben a Vágtán összesen 16 lovas vehet részt. Elmondta továbbá, hogy a három dobogós helyezést elérő lovas, valamint a házigazda lovasa egyaránt képviseltetheti majd magát Magyarország szívében a Nemzeti Vágtán. A szervező hozzátette, hogy ez évben is indítanak szlovák futamot, mely Žitnoostrovský galop néven fut. E futamon maximum 9 versenyző vehet részt. Innen az első helyezett kap lehetőséget arra, hogy Budapesten képviselje magát a Nemzetközi Vágtán, ahol a településén kívül egész Szlovákiát képviseli majd a többi résztvevő ország mellett.

A verseny menetének lebonyolításán és szabályain kívül Bóna Erzsébet bepillantást adott az esemény műsorába is. „Az ünnepélyes megnyitóra 11 órakor kerül sor, mely keretein belül megismerkedhetünk egy különleges hangszoborral is, a handpannel, melyet Pataky Ádám, a dunaszerdahelyi Rivalda Színház színésze szólaltat meg a színpadon. Ezt követően szemtanúi lehetünk az előfutamoknak, majd a döntőt délután 5 órakor láthatjuk. Az eseményen természetesen nagy hangsúlyt kapnak a lovas előadások. Láthatunk többek közt szabadidős fogathajtó versenyt, lovasíjász bemutatót, melyet a Bíró Kert Lovas Központ harcosai mutatnak be, valamint a Felvidéki Hagyományőrző Huszáregyesület bemutatóját is megcsodálhatjuk. Rajtuk kívül a Fekete Sólymok is ellátogatnak hozzánk egy izgalmas íjászbemutató erejéig. Az esti órákban pedig egy igazán látványos, tüzes-táncos show-val lepnek meg minket a Harcosok Táncosai. A programban a kultúrát a Dunaszerdahelyi Nyugdíjas Klub Rozmaring Énekkara, a Csallóközi Gyermek Néptánccsoport, illetve a Dunaág Néptáncműhely képviseli majd”- tudtuk meg a szervezőtől.

A tájékoztató fórumon elhangzott továbbá az esemény koncertlistája is. A fellépők közt helyet kap a dunaszerdahelyi származású művésznő, Szabó Manyi, az érsekújvári operadíva, Szeredy Krisztina, a csallóközi Arizóna zenekar, illetve az Ismerős Arcok, Dér Heni és Kökény Attila is.

Mint azt megtudtuk, a szervezők a gyerekeknek is készülnek egy kis meglepetéssel, egy régi idők vásárait idéző játékudvart rendeznek be a kicsiknek, illetve kisállatokat is beköltöztetnek a helyszínre, akiket kedvükre simogathatnak a gyerkőcök.