SLIDER1

A II. FELVIDÉKI VÁGTA NEVEZŐI

380x316_Lednecky-norbert

Lednecky Norbert

A mátyusföldi települést Lednecky Norbert képviseli hatéves Goldie nevű lovával a III. Felvidéki Vágtán. Norbert tavaly kijutott a Nemzeti Vágtára, és idén is mindent megtesz annak érdekében, hogy részt vehessen e csodás, és sok izgalmat tartogató budapesti eseményen. A budapesti versenyzés volt élete eddigi legnagyobb lovas élménye.

 

Felsőszeli

A település 8 kilométerre fekszik Galántától. Mezőgazdasági falunak számított régen is és ma is. A falunak óriási lehetőségei vannak az idegenforgalom fejlesztése és a turizmus terén. A község területén található ugyanis a Galánta és Vágsellye közötti termálfürdő, amely a mezőgazdasági jellegű települést a jövőben turistaközponttá teheti.

z

Egri Árpád

 

Egri Árpád, mint minden évben, idén is Somorja színeiben méretteti meg magát a Felvidéki Vágtán. Lova, Roven Revolver idén tölti be az 5. életévét. Az I. Felvidéki Vágta győztese a tavalyi balesete után ebben az évben szeretne bejutni a döntőbe fiatal lovával.

 

Somorja

Somorja városa a Csallóköz nyugati részén fekszik, Pozsony közvetlen közelségében. A város kataszterében megépült a bősi vízi erőművet ellátó felvíz-csatorna. A víztározó idegenforgalmi vonzerő és egyben természeti látnivaló is, amely a közelben megépült turistaközponttal a vízi sportok űzésére biztosít lehetőséget. A víztározó és csatorna töltésén húzódik a nemzetközi Duna Menti Kerékpárút, Európa egyik fő kerékpárútvonala. Somorja városa ideális kiinduló és bázispontja lehet különböző kirándulásoknak a Kis Kárpátok hegyeibe és borospincéihez, de Pozsonyba, Bécsbe és Győrbe is.

Bobek-Laci-naszvad

Bobek László

 

A 18 éves Bobek László szülőfaluja, Naszvad színeiben versenyez a III. Felvidéki Vágtán. Laci 10 éves kora óta lovagol, szívesen részt vesz lovas túrákon is. Lovát Timotei-nek hívják, már 7 éve összeszokott párost alkotnak. Timoval western gyorsasági versenyeken indul, ahol szép eredményeket érnek el. Együtt harcolnak a huszár hagyományőrző egyesületben is. Laci idén is szeretne kijutni a Nemzeti Vágtára, mert ahogy mondta, a Hősök terén való lovaglás élményét át kell élni.

 

Naszvad

Naszvad a Komáromi járásban Érsekújvártól 10 km-re, a Nyitra folyó holtágánál terül el. Az Árpád-kor végén bukkan fel először a falu neve, amikor az esztergomi érsekség birtoka volt. Területén jelentős régészeti lelőhelyek találhatóak. A települést a halászat, mezőgazdaság, valamint a takácsmesterség népszerűsítette. A II. világháború után a magyar lakosság jelentős részét kitelepítették, de még mindig magyar többségű falu.

 

Igor Nevizansky

Nevizanský Igor

Igor 14 éves kora óta foglalkozik lovakkal. A lovak iránti rajongására, mint magyar örökségre tekint. Az első saját lovát 1999-ben vásárolta. Jelenleg 4 lova van. Főként western gyorsasági versenyeken vesz részt. Túralovaglással is foglalkozik, élettársa pedig lovaglást oktat. Igor számára a lovaglás több mint egy egyszerű sport, ez a hobbija. A III. Felvidéki Vágtán bízik a lovában, és reméli, hogy együtt szép eredményt érnek el.

 

Nyírágó

Nyírágó a Garam menti-hátság dombvidékének keleti, enyhén dombos, mezőgazdaságilag művelt területén fekszik a Nyíri patak partján, Zselíztől 8 km-re, Párkánytól 33 km-re. 1942-ben Nyír és Ágó egyesítésével jött létre. A település kétharmada magyar. A falu egyik nevezetessége a néprajzi múzeuma.  Nagy múltú a helyi lovas élet, hiszen már az 1600-as években itt volt elhelyezve Bars vármegye ménese. A község ma a westernlovaglás fellegvára. A Nyrwest aréna számos lovas rendezvénynek adott már otthont.

 

póda norbert-jóka

Póda Norbert

Norbert 12 éves korától lovagol, az életét a lovaknak szentelte. Lovagolni Pavel Dubravský tanította. Hollandiában fiatal lovak betörésével is foglalkozott. Saját lovai is vannak, és lótenyésztéssel is foglalkozik. Hollandiában rendszeresen akadályugró lovas versenyekre jár. A Felvidéki Vágtára először nevezett, és bízik a sikeres szereplésben.

 

Jóka

A Dunaszerdahelytől 28 kilométerre fekvő község a Mátyusföld egyik legnagyobb faluja: közel négyezren lakják, lakosságának több mint a fele magyar. A falu a Kis-Duna bal partján fekszik. A község egyik legismertebb nevezetessége a jókai cölöpös vízimalom, a vízitúrázók állandó megállóhelye. A malmot községi összefogással újították fel. A környékén szabadtéri múzeum működik. A községre évszázadokon át a mezőgazdasági termelés volt a jellemző, a mezőgazdaság általános gépesítése előtt szinte minden nagygazda tartott lovat. A faluban hobbi jelleggel, vagy igásállatként ma is sokaknak van lovuk.

€

Lelkes László

Az idei évben Nemeshodos is megméretteti magát a Felvidéki Vágta nemzetközi futamában. Lovasa a számos sikeres versenyt maga mögött tudható Lelkes László, lova pedig Démon of Sweet Dreams. Célja, kijutni a budapesti Nemzeti Vágtára, hogy büszkén képviselhesse Szlovákia színeit.

 

Nemeshodos

Hodos a kora középkorban a pozsonyi vár birtoka volt. A XV. századtól már nemesi községként szerepelt a forrásokban. Idevalósi régi nemes család a Hodossy és a Vermes család. A hodosiak elsősorban mezőgazdasággal foglalkoztak, terményfeleslegüket a közeli Dunaszerdahelyen megrendezett vásárokon árusították. A község az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, az itt épülő bérlakásoknak köszönhetően sokan költöznek a faluba. A Dunaszerdahely közvetlen közelében található falut aktív közösségi élet jellemzi.

toth rené -ersekújvar

Tóth René

A II. Felvidéki Vágta győztese idén is rajthoz áll, és megméretteti magát. René 10 éve foglalkozik lovakkal. Kamikadze nevű lovával versenyzik idén is. Összeszokott párosról van, akik szinte már egy test, egy lélek. Ló-lovas párosként rengeteg sikert értek el számos gyorsasági versenyen, többszörös vándorkupa nyertesek western lovaglásban.

 

Érsekújvár

Érsekújvár nemcsak a Dunamenti-síkság legnagyobb városa, hanem a Nyitrai régió alsó részének a kulturális központja is. A város a 16. században született négy, a törökök által elpusztított település helyén. A város legszebb történelmi műemléke az 1779-ből származó Kálvária. A főtér fő látványossága a Szent Kereszt-templom. A város büszkesége a barokk stílusú Szentháromság-szobor. Érsekújvár lakosainak kedvenc kiránduló és pihenőhelye a 200 éves tölgyfákat is tartalmazó Berek park és a Strand termálfürdő.

Rýdžy-Dušan-Charlie-puspoki

Rýdzy Dušan (Charlie)

Charlie gyerekkorától kezdve érdeklődött a lovak iránt. A lovaknak szentelte az életét, lovagolt is, de nem versenyszerűen. Istállómesterként dolgozott, amíg tönkre nem ment az országban a lótenyészet. Hajléktalan lett, alkalmi munkákból tartotta el magát. Mikécz Pál tanyáján került újra a lovak mellé. A lovakról sok mindent tud, ki tudja érezni a hangulatukat és kitűnően lovagol. Tavaly ő képviselte Szlovákiát a Nemzeti Vágta nemzetközi futamában.

 

Pozsonypüspöki

Pozsonypüspöki Pozsony településrésze. A város központjától 7 km-re délkeletre, a Kis-Duna jobb partján fekszik. Nevét onnan kapta, hogy eredetileg püspöki birtok volt. Területe már a római korban lakott volt. Kezdetben mezőgazdasági jellegű település volt, a 17. századtól azonban teret nyert a kézművesség és megalakultak első céhei. 1910-ben túlnyomórészt magyar lakosok lakták. A Beneš-dekrétumok következtében 1947-ben 29 magyar családot deportáltak Csehországba, valamint 95 családot telepítettek ki Magyarországra. A települést 1972. január 1-jén csatolták a fővároshoz.

mucska gergo-tallos

Múcska Gergely

Gergely 5 éves korától lovagol, öt éve versenyszerűen. Elsősorban western gyorsasági versenyeken vesz részt. Négyszeres szlovák bajnok, emellett Európa-bajnokságon is szerepelt. Lovaglást is oktat, emellett pedig lótartással is foglalkoznak. A III. Felvidéki Vágtán való versenyzést kihívásként éli meg, a legjobbat szeretné kihozni magából és a lovából.

 

Tallós

Galántától 10 km-re délre, a Kis-Duna mellett fekszik. A mai falu a 15. és 16. század fordulóján, egy kiterjedt mocsaras által körülvett homokbuckák környékén keletkezett. A feltételezések szerint eredetileg halászok, rákászok és vadászok lakhelye volt. 1760-ban Esterházy Ferenc kastélyt építtetett itt barokk-klasszicista stílusban. 1763-ban Mária Terézia itt létesítette az első állami árvaházat a Magyar Királyságban. A falu kegyhelye a temetőben levő lourdes-i barlang, melyet egy – az első világháború előtti években – Lourdes-ban meggyógyult gyermek szülei állítottak hálából a Szűzanyának. A falu határában álló Maticza-vízimalom 1893-ban épült. Ma a népi molnárság technikai emlékét őrzi Dél- Szlovákiában.

farkas levente- zsigard

Farkas Levente

A zsigárdi születésű Farkas Levente jelenleg Magyarországon, Alagon dolgozik Jozef Rozsival istállójában. 20 éve foglalkozik lovakkal. Korábban zsoké volt. Rendszeresen részt vesz galopp versenyeken, amelyeken 6 győzelmet be is gyűjtött. A Felvidéki Vágtán először indul, szülőfaluját képviseli. Minden nap edz, hogy a versenyre a legjobb formába kerüljön, mert Levente is győzni szeretne.

 

Zsigárd

Az 1673 lakosú Zsigárd község a Dunamenti síkságon terül el a Vág folyó közelében a Vágsellyei járásban Nyitra megyében. A főként mezőgazdasági jellegű községben érdekes műemlékeket találunk, folyó menti területein és a községben is sok természeti szépséget, pihenőhelyet kínál. Első írásos említése 1113-ból származik, ám maga a település már korábban is létezett. A falu a Zsigárdy nemzetség bölcsője volt, amelyről nevét is kapta.

illes attila -Rimaszombat

Illés Attila 

Illés Attila 12 éves korában egy kis rimaszombati lovasklubban kezdett el lovagolni. Nagyon megszerette a lovakat, ezért mindig fontos szerepet töltöttek be az életében. Ausztriában Bécs mellett kezdett dolgozni, ahol lovak versenyre való felkészítésével foglalkozott. Majd egy újabb izgalmas feladat következett, a Kanári-szigeteken turistákat, elsősorban gyerekeket, tanított lovagolni. 4 éve Gernyőn Kovács Zoltánnál lovagol, ahol arab telivérekkel foglalkoznak. Attila rendszeresen részt vesz a Szent Hubertus Lovasnapon Rimaszécsen. Tavaly pedig megnyerte a gyorsasági síkversenyt Betléren.

 

Rimaszombat

Rimaszombat a Gömöri-medence északi peremén, a Rima-folyó völgyében fekszik. Nevét a szombati napokon tartott heti vásárairól kapta, míg a város nevének előtagja a Rima folyó melletti fekvésére utal. A város iparát élelmiszeripari társaságok, építkezési és gépipari cégek alkotják. Rimaszombat kulturális és sport élete is gazdag. Számos sportklub, többek között lovasklub is működik. A városi galéria a kortárs művészetnek ad teret. A gömöri város csillagvizsgálója európai elismerésnek örvend. Kedvelt üdülőhely az újra megnyitott Kurinci üdülőközpont, amely fürdőzési és horgászási lehetőséget is nyújt. A kerékpározás szerelmeseit számos bicikliútvonal is várja.