A FELVIDÉKI VÁGTA

 

A hagyomány tovább él! A budapesti Nemzeti Vágta dunaszerdahelyi előfutamán 2022-ben is rajthoz állnak a lovak és lovasok, hogy településüket képviseljék az egyik legrangosabb lovas  versenyen. Ebben az évben is Csallóköz fővárosa, Dunaszerdahely lesz a házigazdája a Felvidéki Vágtának, amelyet a már megszokott helyszínen, a sikabonyi reptéren tartanak. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben elmaradt a rendezvény. 2022-ben  azonban, hogy a kényszerszünet után kárpótoljuk a látogatókat, a nagyszabású összefogásnak köszönhetően ingyenes lesz a rendezvény. Az eseményre kilátogatók Izgalmas futamokat, lovas  produkciókat és színvonalas kulturális programot láthatnak június 25-én.

Dunaszerdahely hét évvel ezelőtt nagy fába vágta a fejszéjét, a Felvidéki Vágta megrendezésével beírta magát a lovas rendezvények krónikájába. A vágta a lovas hagyományok, a felvidéki magyar települések ünnepe, hagyományőrző fesztiválja. “A közösségi összefogással létrejövő esemény mindamellett, hogy nagyszerű reklám és bemutatkozási lehetőség a résztvevő településeknek, valamint a régiónak, segít a felvidéki magyarság önbecsülésének növelésében is. Szimbóluma továbbá a békés magyar-szlovák együttélésnek, mert a Felvidéki Vágtán szlovák futamot is rendezünk” – emelte ki Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

A lovasok idén is azért ülhetnek nyeregbe, hogy megküzdjenek, ki képviseli Felvidéket a budapesti Nemzeti Vágtán októberben. 2019-ben Tallós, Alistál, Nyárasd és Dunaszerdahely lovasai versenyeztek a magyar fővárosban a Hősök terén, akik egybehangzóan elmondták, leírhatatlan és felemelő élmény volt számukra a Nemzeti Vágtán való részvétel.