GYAKORI KÉRDÉSEK

Ki indulhat lovasként a Felvidéki Vágtán?

A Felvidéki Vágta elsősorban a felvidéki magyar lovasokat szólítja meg. Lovasként bármely olyan személy indulhat a versenyen, aki betöltötte 18. életévét, magyarnak vallja magát és beszéli a magyar nyelvet. A két első helyezett továbbjut a budapesti Nemzeti Vágta versenybe, amely 2022. októberében kerül megrendezésre a magyar fővárosban a Hősök terén. A szlovák ajkú és nemzetiségű lovasok is csatlakozhatnak a versenybe, nekik – megfelelő érdeklődés esetén – a Felvidéki Vágtán külön futamot szerveznek, ennek győztese (szlovák színekben) kvalifikálja magát a Budapesti Nemzeti Vágta Nemzetközi Döntőjébe.

Milyen lófajtával lehet versenybe szállni a Nemzeti Vágtán?

Minden nevező lovas bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves (születési év: 2017.) vagy idősebb lóval vehet részt a Nemzeti Vágtán. Ez alól általában a Nemzeti Vágtán kivételt képeznek az ismeretlen származású, valamint argentin póló póni, angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy genetikailag oda sorolható lovak. Az angol telivér és az ismeretlen származás együttesen nem haladhatja meg a 75%-ot (A származási lapokat a 2. ősi sorig, azaz a nagyszülőkig vizsgáljuk). Az első 2022. évi Elővágta megrendezésétől kezdve a Nemzeti Vágta döntőjével bezáróan a futamokban részt vett vagy nevezett lovaktól bármikor vér, illetve DNS minta vehető a ló azonosságának megállapítása céljából. A pozitív vizsgálati eredmények kézhezvételét követően a ló-lovas páros a versenyből utólag, az eredményhirdetés után is kizárható, és/vagy a további versenyzéstől eltiltható.

Milyen állategészségügyi feltételeknek kell megfelelnie a lónak?

A versenyen induló ló rendelkezzen lóútlevéllel, melynek a következőket kell tartalmaznia:

  • lóinfluenza elleni vakcinázás igazolását (alap immunizálás): első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, +/- 21 nap).
  • a fertőző kevésvérűségről szóló, a verseny napjától számított 6 hónapnál nem régebbi, negatív vérvizsgálati eredmény igazolását.

Milyen felszerelése lehet a versenyző lónak?

Kantár, angol nyereg (nem galopp, sem western nyereg! – a Nemzetközi Lovas Szövetség három olimpiai szakágában elismert és használható nyereg az angol nyereg!), számtakaró (a rendező biztosítja). Egyéb lovas felszerelés: lábvédők, martingál, nyeregalátét, használható. Szügyhám használata kötelező! Patkósarok az Elővágták során használható, a Nemzeti Vágtán nem! Szemellenző használata tilos. A felszerelés sérülést nem okozhat!

 

Van-e előírás a kisegítő személyzetet illetően?

Minden nevező lovas mellé 1 fő lóápolót és 1 fő csapatvezetőt kell regisztrálni, akiknek jelenléte kötelező a verseny folyamán.  A verseny helyszínére és a lovak részére biztosított területre csak regisztrált személy léphet.

Kinek kell megfizetnie a nevezési díjat?

A Felvidéki Vágta mint a budapesti Nemzeti Vágta dunaszerdahelyi előfutama elsősorban a felvidéki települések versenye! A lovasok a verseny során a nevező település nevét használják majd, (pld. A dunaszerdahelyi Árpád vitéz), így a település polgármesterei támogatni szokták a nevezőt a nevezési díj befizetésével. Egy település egy ló nevezésére jogosult. A nevezési díj 300 euró. A települések a nevezési díj megteremtéséhez szponzorokat is bevonhatnak.