A verseny résztvevői

Lovasok:
A versenyen induló lovas 18. életévét betöltött olyan személy lehet, aki határon túli, magyar nyelvet beszélő, kivéve azon lovasok, akik pályafutásuk során, hivatalos lóversenyen (galopp versenyen) profi vagy amatőr licensszel belföldön vagy külföldön tíz vagy annál több futamgyőzelmet értek el.

 

Lovasok felszerelése:
Saját felszerelés: fekete csizma, gerincvédő (a Versenyrendezőség által elfogadott hosszú, a teljes gerincet védő típus), védőszemüveg használata engedélyezett.
Az Elővágtán a rendező csak a Nemzeti Vágta mintázatú pólót biztosítja, az egyéb lovas ruházatról és a kobakról a lovas maga gondoskodik.
Sarkantyú és lovaglópálca használata tilos!
A rendező által biztosított ruhát a lovas a rendezvény után köteles visszaszolgáltatni.

 

Felvezetők felszerelése:

A Nemzeti Vágta szervezőbizottsága által rendelkezésre bocsátott ruházat (saját lovas cipő és kobak kötelező).

 

Lovak:
Minden nevező lovas bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves (születési év: 2017) vagy idősebb lóval részt vehet, kivéve az ismeretlen származású, valamint argentin póló póni, angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy genetikailag oda sorolható lovakat. Az angol telivér és az ismeretlen származás együttesen nem haladhatja meg a 75%-ot (A származási lapokat a 2. ősi sorig, azaz a nagyszülőkig vizsgáljuk). Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a lovak azonosításában a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői is közreműködnek. Az első 2016. évi Elővágta megrendezésétől kezdve a Nemzeti Vágta döntőjével bezáróan a futamokban résztvett vagy nevezett lovaktól bármikor vér, illetve DNS minta vehető a ló azonosságának megállapítása céljából. A pozitív vizsgálati eredmények kézhezvételét követően a ló-lovas páros a versenyből utólag, az eredményhirdetés után is kizárható, és/vagy a további versenyzéstől eltiltható. Amennyiben a Versenyszabályzat és Versenykiírás szándékos megsértésének gyanúja felmerül, mind a nevező, mind a lovas az adott versenyből azonnal kizárásra kerül, továbbá az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán való versenyzéstől határozatlan időre eltiltható. Egy lovas egy lovat nevezhetAz Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a lovak indulási jogáról a mindenkori versenybíróság elnöke dönt, akinek döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Abban az esetben, ha az Elővágtára vagy a Nemzeti Vágtára benevezett lónak a versenybíróság nem ad indulási jogot, úgy a nevező tudomásul veszi, hogy semmilyen kártérítési igénnyel nem léphet fel sem Lovas-Show Kft.-vel, sem partnereivel szemben. Az import lovak és a hagyományos fajták közé nem sorolható egyedek indulási jogával kapcsolatban a Szervezőbizottság a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének véleményét kérheti. Import lovak esetében honosított lóútlevél megléte szükséges. Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a kancák 6 hónapos vemhességtől az ellés utáni 6. hónap utolsó napjáig nem versenyezhetnek. A fenti szabályok igazolását a Versenybíróság kérheti a tulajdonostól.

 

Állategészségügyi feltétel:

Lóútlevél, amelynek tartalmaznia kell:

 1. Lóinfluenza elleni vakcinázás igazolását (alapimmunizálás: első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, +/- 21 nap).
 2. Évente a fertőző kevésvérűségről szóló, egy évnél nem régebbi negatív vérvizsgálati eredmény igazolását.

 

Lovak felszerelése: kantár, angol nyereg (nem galopp, sem western nyereg! – a Nemzetközi Lovas Szövetség három olimpiai szakágában elismert és használható nyereg az angol nyereg!), számtakaró (a rendező biztosítja). Egyéb lovas felszerelés: lábvédők, martingál, nyeregalátét, használható. Szügyhám használata kötelező! Patkósarok az Elővágták során használható, a Nemzeti Vágtán nem! Szemellenző használata tilos. A felszerelés sérülést nem okozhat!

Kisegítő személyzet: minden nevező lovas mellé 1 fő lóápolót és 1 fő csapatvezetőt kell regisztrálni, akiknek jelenléte kötelező a verseny folyamán.  A verseny helyszínére és a lovak részére biztosított területre csak regisztrált személy léphet. A lovak elhelyezését biztosító területre 23.00 óra és 6.00 óra között nem lehet belépni. A lovakhoz tartozó személyek ellátásáról és elszállásolásáról a nevező gondoskodik.

Parkolás: A lószállítók részére külön elkerített parkoló áll rendelkezésre.

Dopping:
2022. első Elővágtájától a Nemzeti Vágta döntő futamának eredményhirdetését követő egy órán belül a verseny rendezőinek jogában áll bárhol, bármikor a nevezett lovakon dopping vizsgálatot végeztetni.
A versenyző lovasoknak tilos a verseny egész ideje alatt alkoholt vagy tudatmódosító szert fogyasztani, amit a verseny rendezői bármikor ellenőrizhetnek.
A Szervezőbizottság a doppingvizsgálat során saját belső doppingszabályzat alapján jár el.

 

A verseny lebonyolítása:

 

Előfutamok sorsolása
A verseny előtt nyilvánosan történik, amelyre a nevezők meghívást kapnak. Minden futam rajtrács száma megegyezik az előfutamban kisorsolt hellyel.

 

Érkezés (június 24. 14:00)                    

Minden nevező és az általa nevezett ló legkésőbbi megérkezése a versenyre. Minden versenyben résztvevő ló érvényes lóútlevelét a bejáratnál szolgálatot teljesítő hatósági állatorvosnak be kell mutatni. A versenyirodában a csapatvezetők akkreditálják csapatukat, átveszik  a karszalagokat és a versenyruházatot.

Állatorvosi vizsgálat
A lovaknak az előre kiadott sorrendben kötelező állategészségügyi és regisztrációs vizsgálaton kell részt venniük. Minden lovat kantárban, saját lovasa kell, hogy felvezessen. Szükséges a lovas személyazonosító okmánya és a ló érvényes útlevele.

Technikai értekezlet
Kötelező tájékoztató a lovasok és a csapatvezetők részére.

Pályaszemle
A versenyen résztvevő lovasok és csapatvezetők a rendezvény műszaki- és versenyigazgatójával gyalogosan megtekintik a versenypályát.

A verseny ideje alatt a rendezőbizottság orvosi (mentőautók), állatorvosi, és patkoló kovácsi szolgálatot biztosít.

Előfutamok (június 25. 11:00 -tól)
Az előfutamokból a hivatalosan kiadott eredménylista után az 1. helyezettek jutnak a középfutamokba vagy döntőbe (a nevezők számától függően). A bemelegítés ideje a melegítő pályán 10 perc.

A verseny menete:

A futamok résztvevői az előre kisorsolt számú rajthelyről, álló helyzetből startolnak. A futam bal kézre zajlik, futamonként legfeljebb négy lovas indul. A futamban vágta jármódban, egymás akadályozása nélkül kell részt venni. A lovasok a versenypálya teljes területét igénybe vehetik a futam során, a lovak és egymás testi épségét nem veszélyeztetve. A futam győztese az a páros, aki a versenytáv teljesítése után elsőként halad át a célvonalon. A verseny menetét a versenybíróság felügyeli és bírálja el. A végső sorrendet célfotó segítségével állapítja meg a versenybíróság.

Eredményhírdetés, díjátadás
A díjak átadása a döntőt követő díjátadó ünnepségen történik.

Pénzdíj felosztás:

 • a döntő győztesének nevezője 2.000,- Eurót
 • a döntő 2. helyezett nevezője 1000,- Eurót
 • a döntő 3. helyezett nevezője 500,-Eurót

A pénzdíjak kifizetése a negatív dopping eredmények megérkezése után, kizárólag a nevező által kiállított számla alapján történik. 

Amennyiben a nevező A Felvidéki Vágtán 1-2. helyezést ér el, úgy indulási jogot nyer a Nemzeti Vágta versenyre. A versenyzők ugyanazon nevező képviseletében indulnak a budapesti rendezvényen, mint amely nevező őket a Felvidéki Vágtára benevezte, és ugyanazon település színében, amely színében a Felvidéki Vágtán indultak.
A rendező semmilyen balesetért, sérülésért, a lovakban, illetve a felszerelési tárgyakban keletkezett bármely kárért felelősséget nem vállal.

A 2022-es év során a Nemzeti Vágtához kapcsolódó valamennyi rendezvényen (sajtótájékoztatók, Elővágták, Sorsolás, Nemzeti Vágta stb.) készült fotók és videók a Lovas-Show Kft. tulajdonát képezik, a rajta szereplők semmilyen igényt nem támaszthatnak a felhasználást illetően.

Jelen Versenykiírás alapján a verseny lebonyolítása a Versenyszabályzatban foglaltak szerint történik.

 

A nevezés feltételei:

 1. Minden magyar nyelvet beszélő, 18. évét betöltött lovas nevezhet.
 2. A nevező a Felvidéki Vágta versenyre 300 euró nevezési díj hiánytalan megfizetése után nevezhet egy települést.
 3. Amennyiben bármely nevező kérte valamely település megjelölését neve mellett, és befizette a nevezési díjat, úgy ugyanezen település megjelölését már nem kérheti a később beérkezett nevezés beküldője.
 4. A nevező által bejelentett lovas, illetve ló indításán a jelen pontban megadott határidő után nevező csakis indokolt esetben és a szervező külön írásbeli hozzájárulásával változtathat. A szervező saját hatáskörben és belátása szerint dönt a hozzájárulás kérdésében.
 5. Amennyiben a nevező eleget tett a nevezési feltételeknek, de a versenyen való indulás feltételeinek nem felelt meg, vagy bármely okból a versenyen nem indult el, úgy a szervező a nevezési díjat nem téríti vissza a nevező részére.
 6. A verseny során elnyert pénzdíj 100%-ban a versenyzőpáros nevezőjét illeti meg.